Operaționalizarea Centrelor de evaluare și tratatment anti-COVID

Ministrul PSD al Sănătății își onorează angajamentele. Investigațiile și tratamentul antiCOVID sunt mai aproape și mai la îndemâna cetățeanului odată cu intrarea în funcțiune a rețelei centrelor de evaluare și a protocolului de tratament ambulatoriu. Astfel se previn și se diminuează spitalizările! Devine realitate ceea ce trebuie să fie prioritatea esențială a oricărei guvernări în această perioadă de pandemie, respectiv evitarea sufocării, a colapsului sistemului sanitar.

  • Pentru a vedea la fața locului ce se întâmplă președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au vizitat azi centrul de evaluare din Vălenii de Munte, județul Prahova, unul dintre cele peste 230 de astfel de centre din întreaga țară.
  • Este operațională si harta interactivă promisă. Oamenii pot accesa site-ul ministerului Sănătății (Detalii) și pot identifica cel mai apropiat centru unde pot merge pentru testare, consult și tratament ambulatoriu.
  • De asemenea este finalizat și comunicat oficial ghidul de evaluare și tratament destinat acestor centre care dă îndrumările necesare personalului medical pentru ce anume trebuie făcut/cum trebuie procedat cu pacienții. (Detalii)
  • Peste 3500 de cabinete de medici de familie au semnat contractele cu CNAS și au început efectiv să testeze, iar procesul continuă.
  • Realizarea și punerea în funcțiune într-un timp atât de scurt – mai puțin de 30 de zile – a acestei rețele a centrelor de evaluare reprezintă o performanță veritabilă, care împreună cu implicarea medicilor de familie în testarea suspecților de COVID, cu creșterea capacității spitalelor, cu medicația corespunzătoare disponibilă în farmacii și comunicarea adecvată, inclusiv/mai ales prin ghiduri dedicate, asigură o mult mai bună pregătire decât în trecut.
  • Valul 5 al pandemiei va fi depășit mai bine decât a fost valul 4.  Dat fiind specificul variantei Omicron indicatorul esențial este gradul de spitalizare/ocupare ATI și deocamdată nu sunt motive de îngrijorare.
  • Datele evidențiază clar o decuplare totală între numărul cazurilor pozitive și cel al deceselor, în valul 5 vs valul 4 al pandemiei.