”Consultanța” lui Ghinea din PNRR, un veritabil JAF din banii alocați României.

Exemplul ANDIS (Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate) devoalat de ministrul Alexandru Rafila, arată cum USR-istul Cristian Ghinea, arbitrar și în secret, a planificat servicii de consultanță de cinci ori mai mari decât valoarea proiectului în sine. Se probează astfel încă odată faptul că preocuparea lui Ghinea, Voiculescu și restul acoliților lor, a fost NU pentru binele românilor, NU pentru proiecte utile în PNRR, ci pentru cât mai multă consultanță, din care, evident, să-și ia partea leului. Corpul de control al premierului a fost sesizat ca prim pas în rezolvarea  acestei situații revoltătoare.

  • Detaliile sunt șocante! Între 693 euro și 2000 de euro PE ZI! Doar pentru un singur capitol din PNRR, cum ar fi de ex ”ajustarea cadrului legislativ”. În total, peste 25 de milioane de euro pentru consultanță pe sănătate, a prevăzut Ghinea, în timp toate cheltuielile de dotare și funcționare ale agenției ce ar urma să se ocupe de infrastructura în sănătate abia dacă ating 5 milioane de euro!
  • Un consultant ar câștiga ÎNTR-O ZI minim 3400 de lei, în vreme ce un medic primar câștigă 8-9.000 lei într-o lună! Mult mai mult decât angajații din domeniul strategic al industriei de apărare de la Cugir, plătiți cu 1800-2000 de lei/lună, spre evidenta și justificata lor nemulțumire.
  • Numai pentru ajustarea cadrului legislativ, de exemplu, este prevăzută consultanță timp 1441 de zile x 693 de euro/zi. Dincolo de tariful zilnic, revoltător de mare, crede cineva să această ajustare a cadrului legislativ poate avea loc continuu, timp de 1441 de zile?!!
  • În afara acestor ”consultanți” plătiți regește mai sunt și superconsultanții, care ar încasa 2000 de euro/zi, pentru că în fiecare dintre acele zile plătite cu câte 693 euro, același consultant poate lucra și în alte proiecte, ajungând până la 2000 euro/zi. Adică un total aberant de 2.882.000 de euro doar pentru consultanță. Cu precizarea că dacă cei 693 euro provin din împrumuturile din PNRR ( la care deci România plătește dobânzi), diferența până la 2.000 euro se plătește suplimentar, din bugetul de stat.
  • Si de parcă n-ar fi de ajuns, Ghinea s-a folosit pentru a împăna PNRR-ul cu astfel de prevederi sinecuriste chiar de consultanții BEI și ai BM. Care, după ce au redactat singuri PNRR pe Sănătate, fără a implica vreun funcționar din Ministerul Sănătății și fără nicio transparență, s-au întors la angajatorul inițial, BEI sau BM. Unde ar urma să beneficieze de banii din PNRR, evident, tot ca și consultanți. Adică ei și-au pregătit pentru ei, tarifele! Ceea ce este un flagrant conflict de interese.
    • La segmentul PNRR pe Sănătate a lucrat Andra Migiu – fost angajat BEI, secretar de stat în MS, acum iarăși angajat BEI și Marius Ungureanu – șeful de cabinet al USR-istei Ioana Mihăilă, ulterior angajat BM.
  • O altă absurditate este că ANDIS este prevăzut să funcționeze până în 2026, când de încheie PNRR. Însă e evident că până atunci NU se poate încheia investiția în niciunul dintre cele 3 spitale regionale de care răspunde exclusiv. În acest moment gradul de execuție al acestora este de 0,00037% însă au fost cheltuite deja 9 milioane de euro pentru consultanță.
  • Mai mult, foarte multă din această ”consultanță” sfidează logica. De ex, clădirile spitalelor ar trebui să se termine până în 2026, dar echipamentele trebuie achiziționate până în 2024. Cum să cumperi un echipament cu 2 ani înainte de a termina clădirea, spațiul în care trebuie puse???
  • Extrem de grav este că niciuna dintre cele 22 de structuri ale ministerului Sănătății NU a fost consultată și NU a participat în niciun fel la redactarea componentei de Sănătate a PNRR, deși vor fi obligate să aplice măsurile.
  • Românii trebuie să știe toate aceste lucruri! De aceea ministrul Alexandru Rafila le-a făcut publice și are în acest sens susținerea deplină a PSD. Și evident că toate aceste anomalii grave trebuie îndreptate, motiv pentru care, în primă fază, a fost sesizat Corpul de Control al premierului.