Noi măsuri propuse de PSD pentru sprijinirea populației vulnerabile și a economiei naționale.

În contextul creșterii prețurilor și al problemelor economice generate de sancțiunile dispuse împotriva Federației Ruse, PSD consideră că este necesar ca Guvernul să vină cu noi măsuri țintite, pentru sprijinirea categoriile sociale vulnerabile și a sectoarelor economice cele mai afectate. PSD salută faptul că PNL susține una dintre propunerile sale privind acordarea de vouchere pentru achiziția de alimente de către categoriile vulnerabile.

  • În privința valorii finale a acestor vouchere (după supralicitarea PNL), PSD consideră că aceasta trebuie stabilită în cadrul Coaliției de guvernare, pe baza datelor economice privind impactul bugetar, numărul estimat de beneficiari și sursele de finanțare disponibile.
  • Totodată, PSD consideră că este binevenită orice altă propunere din partea partenerilor de guvernare, care se poate veni în sprijinul populației și al economiei naționale și care poate fi susținută de sursele de finanțare disponibile în acest moment.

Trei noi măsuri propuse de PSD

  • Acordarea de vouchere a câte 50 de euro, la fiecare 2 luni, pentru cumpărarea a 6 alimente de bază, de către următoarele categorii vulnerabile:
    1. Gospodării cu ambii părinți și cel puțin 2 copii dependenți
    2. Gospodării monoparentale cu un venit mediu lunar mai mic de 600 de lei net, pe membru de familie (151.000 de gospodării)
    3. Persoanele care primesc venitul mediu garantat (VMG) (168.000 persoane)
    4. Pensionarii cu venituri mici de 1.500 lei (2.349.517 pensionari).

Impact: aproape 700 milioane de euro până la finalul anului (0,27% din PIB).

Sursa de finanțare: Programul operațional pentru persoane defavorizate.

  • Acordarea de vouchere a câte 30 de euro lunar, timp de 7 luni, pentru achiziția de rechizite, haine și alimente, tuturor elevilor care primesc burse sociale (156.000 elevi). Se acordă pentru 7 luni (aprilie-iunie și septembrie-decembrie)

Impact: aproape 32,7 milioane de euro până la finalul anului (0,012% din PIB).

Sursa de finanțare: Programul operațional pentru persoane defavorizate.

  • Sprijin pentru transportatorii afectați de creșterea prețurilor la carburanți. Schemă de ajutor de stat pentru decontarea carburanților de operatori economici. Condiția este ca alimentarea să fie făcută pe teritoriul României, de firmele de transport care se ocupă de: Transport de mărfuri in cont propriu, Transport de mărfuri pentru alte persoane, Transport de persoane regulat sau ocazional – Circa 1.500 de beneficiari. Impact bugetar: 50 milioane de lei, (cu posibilitatea suplimentării). Decontarea a 50 de bani/litru de carburant.